Det finnes ulike løsninger for tannregulering, og hva du får avhenger av ditt individuelle behov og hva reguleringstannlegen tilbyr. Hvis du har et sterkt ønske om en spesiell farge, kan du spørre reguleringstannlegen om hva som er tilgjengelig.
De fleste har ikke behov for tannregulering, men for de som trenger det varierer alderen for behandling ut fra hvilken bittfeil som skal rettes opp, hvor omfattende behandling som er nødvendig og hvor man er i tannutvikling og kjevevekst. Når du er på kontroll på tannklinikken, vurderer tannpleier eller tannlege om du trenger regulering. Hvis regulering er aktuelt for deg, vil du få henvisning til en reguleringstannlege/kjeveortoped.
De norske kostrådene anbefaler at under 10 % av energien vår kommer fra sukker. Hvor mye dette tilsvarer avhenger av ditt individuelle energibehov. For tennenes del er det viktigere å begrense antall sukkerinntak enn total mengde sukker. Det vil si at det er bedre å spise en godtepose på en gang (for eksempel som lørdagsgodt) enn å fordele posen utover uken.
Velg sukkerfrie hostedrops, så går det fint.
Du bør ikke spise tannkrem. Tannkrem som er igjen i munnen bør spyttes ut etter at du har pusset.
Du kan laste ned appen 2x2 til telefonen din. Elles kan du sette en timer på telefonen, eller få tak i et lite timeglass på butikker som apotek, Normal eller leketøysbutikker.
Hvis du tenker på sterk smak, er ikke smaken skadelig for tennene. Noen foretrekker sterk smak, mens andre helst vil ha en mildere variant. Velg det du liker best. Hvis du tenker på fluoridinnhold, anbefales det å bruke vanlig fluoridholdig tannkrem du får kjøpt i butikk og apotek. Det finnes også tannkrem med høyere innhold av fluorid å få kjøpt på apoteket. Denne bør kun brukes etter anbefaling fra tannpleier eller tannlege.
Et for høyt inntak av fluorid kan skade tennene mens de utvikles (før de bryter frem). I Norge tilsettes ikke fluorid i drikkevann, men hvis man har brønnvann er dette noe man bør være oppmerksom på. Det er også viktig å spytte ut tannkrem som er igjen i munnen etter pussing.
Hvis man har slått ut en permanent tann (voksentann), er det aller best om du kan sette den på plass selv eller med hjelp av noen rundt deg så fort som mulig. Hvis dette ikke er mulig, er det viktig å holde tannen fuktig frem til du kommer til tannlegen. Forskning har vist at det beste er å oppbevare tannen i melk, men hvis du ikke har melk tilgjengelig kan du spytte i en kopp eller i håndflaten, og oppbevare tannen i spyttet. Rent vann er mindre gunstig, men er bedre enn å la tannen tørke.
Mange synes det er best å bruke tanntråd før tannpuss. Det viktigste er at man får rengjort mellom tennene der børsten ikke kommer til.
Blødning fra tannkjøttet kan være hormonelt betinget, for eksempel grunnet p-piller eller hormonelle endringer i menssyklus eller svangerskap, men det vanligste er at blødningene skyldes plakk/bakteriebelegg som blir liggende langs tannkjøttranden. Bakteriene forårsaker en liten betennelse i tannkjøttet, slik at tannkjøttet blir rødt og hovent, og begynner å blø når du pusser. Da er det ekstra viktig å pusse grundig, men skånsomt. Bruk en børste med myk bust og lette bevegelser, og pass på å pusse både morgen og kveld. Når bakteriebelegget er fjernet og munnen holdes ren, vil det ikke ta lang tid før blødningene opphører. Hvis du ikke ser bedring innen en uke med grundig renhold bør du ringe tannklinikken.
Både snus og røyk kan gi skadelige og synlige endringer i munnhulen. Alle som jobber på tannklinikken har taushetsplikt. Fra du er 16 år vil ikke foreldrene dine få opplysninger om helsen din hvis du ikke selv ønsker å dele disse opplysningene med dem.
Hvis du har et lite kariesangrep («hull») i tannemaljen kan du stanse det selv med godt renhold, fluoridtannkrem og kosthold. Dersom kariesangrepet går gjennom emaljen og inn i dentin/tannbeinet bør det som regel behandles med fylling. Dersom et slikt kariesangrep blir stående ubehandlet, vil det kunne vokse seg stort og nå inn til nerven i tannen (pulpa). Dette kan være svært smertefullt. Det kan være vanskelig å oppdage karies selv, spesielt i tidlig fase der det fortsatt er mulig å stanse progresjonen eller enkelt å behandle. Derfor er det viktig å møte når tannklinikken kaller deg inn til kontroll.
Vanlig tannpuss i to minutter to ganger daglig er som regel nok. Ekstra fluorid i form av munnskyll eller tabletter brukes kun etter råd fra tannpleier eller tannlege.
Det anbefales å bytte tannbørste hver tredje måned, eller etter at du har vært syk.
De norske kostrådene anbefaler at under 10 % av energien vår kommer fra sukker. Hvor mye dette tilsvarer avhenger av ditt individuelle energibehov. For tennenes del er det viktigere å begrense antall sukkerinntak enn total mengde sukker. Det vil si at det er bedre å spise en godtepose på en gang (for eksempel som lørdagsgodt) enn å fordele posen utover uken. Om du velger en annen dag enn lørdag spiller selvfølgelig ingen rolle. Det viktige er å redusere tiden tennene er utsatt for sukker.
Vi anbefaler å pusse tennene med fluoridholdig tannkrem og vann fra springen.
Tyggegummi kan være gunstig fordi den kan stimulere munnen til å produsere spytt. Spyttet i munnen har flere viktige funksjoner, blant annet å vaske tennene og beskytte mot syreskader. Noen typer tyggegummi inneholder fluorid, som forsterker emaljen og gjør den mer motstandsdyktig mot kariesangrep («hull»). Ekstra fluorid brukes etter anbefaling fra tannpleier eller tannlege.
Sukkerfri drikke gir ikke næring til bakteriene som forårsaker karies («hull»). Sukkerfri drikke kan derimot ha lav pH, som fører til syreskader på tennene. Syreskader er en stor tannhelseutfordring. Syreskader oppstår når syre tærer på tennene slik at tannsubstansen etser bort. Tannsubstansen som forsvinner, vil ikke vokse ut igjen eller erstattes av kroppen. Etter hvert vil tennene kunne bli mer følsomme, og man kan oppleve ising. Tennene kan også endre form slik at de blir kortere og tynnere, og tennene kan også bli misfargete. Den vanligste årsaken til syreskader er sure drikker som brus (med og uten sukker), juice og energidrikker.
Tannemaljen er det ytterste laget på tannen, og er kroppens hardeste vev. Det er et hardt, hvitt stoff som dekker hele tannkronen i munnen. Emaljen kan ta opp fluorid og kalsium, som beskytter tannen, men det dannes ikke ny emalje ved skader i en tann. Når vi spiser, vil bakterier i munnen produsere syre som gjøre at kalsium felles ut av emaljen. Tennene og tannemaljen må rengjøres for å holde seg friske.
Smerte oppleves forskjellig fra person til person. Det er også forskjell på hvor stort/dypt hullet i tannen er. Det er derfor vanskelig å si om akkurat du vil synes det er vondt. Tannlegen tilbyr/anbefaler bedøvelse hvis du ønsker, slik at tannen «sovner». Da kan tannlegen reparere hullet uten at du kjenner smerte.
Bedøvelse er noe som du ofte kan velge. Vi bedøver tannen og tannkjøttet slik at du ikke skal oppleve smerter ved reparasjon. Smerte oppleves forskjellig. Noen kan fint bore i tennene uten bedøvelse, mens andre kan synes det er smertefullt og derfor ønsker bedøvelse for å fjerne smerter. Snakk med din tannlege om hva som blir best.
Nikotin er et helseskadelig produkt/giftstoff som utvinnes fra tobakksplanten. Både røyk, snus inneholder nikotin, og det er ofte også brukt i vape. Gjentatt bruk av nikotin kan føre til nikotinavhengighet. Nikotin virker både på hjernen, ryggmargen og nervene i kroppen. Nikotin påvirker også blant annet blodtrykk, blodsirkulasjon, pust og mage- og tarmfunksjon.
Snus er negativt for helsen din.Både snus og røyk inneholder nikotin som kan ha helseskadelige effekter både på kort og lang sikt. Når du bruker nikotin, enten det er røyk, snus eller vape, så påvirker det hjerte- og karsystemet med en gang. Det betyr at hjertet slår fortere, blodårene trekker seg sammen og blodtrykket øker. Nikotin kan også påvirke modningen av hjernen, som ikke er helt utviklet før i midten av 20 årene. Både snus og røyk inneholder nikotin som er avhengighetsskapende. Ønsker du å bli nikotinfri, men synes det er vanskelig å slutte? Sjekk ut ung.no 5 gode tips til å slutte å snuse — Ung.no
Dette er et ofte stilt spørsmål på tannklinikken. Det viktigste svaret er at det er viktigst at det gjennomføres, enten om det er før eller etter frokost. Hvis man pusser etter frokost, vil du få bedre effekt av fluor i tannkremen. Det viktigste er at tennene blir rene for bakterier 2 ganger daglig. Hva du spiser og drikker kan også ha betydning for om du bør pusse før eller etter frokost. Består frokosten du\in av en skive med ost og et glass melk kan du fint pusse rett etter frokost, men hvis du spiser frukt og drikker juice bør du vente litt med pussingen.
Sukkerfri tyggis etter et måltid kan være bra for tenner da det gir økt spyttproduksjon. Og spyttet er bra formunnhelsen. Spyttet renser tennene og nøytraliserer syre som produseres når maten brytes ned av bakterier i plakk på tennene. Hvis du derimot tygger tyggis for ofte, kan det føre til overbelastning i kjevemuskulaturen. Overforbruk kan også gi mageplager.
Hvis man glemmer å pusse tennene, blir ikke bakteriebelegget/plakk på tennene fjernet. En enkelt forglemmelse vil ikke gjøre noe. Når man pusser tennene, så fjerner man bakteriebelegg på tennene og tennene får fluorbeskyttelse fra tannkremen -noe som gjør tennene sterke. Hvis man ikke fjerner bakteriebelegg, vil bakteriene kunne lage hull i emaljen. Dette skjer ikke om man glemmer tannpussen én dag, men det vil utvikle seg over tid. Det viktigste du selv kan gjøre for å få friske tenner, er regelmessig tannpuss to ganger om dagen. Hvis man ikke pusser tenner på over en uke, vil bakteriebelegget irritere tannkjøttet ditt, og man vil få tannkjøttbetennelse. Kjennetegn på dette er rødt og hovent tannkjøtt som blør lett ved berøring. Dårlig ånde vil man også få.
Det er veldig forskjellig fra person til person om man synes det er vondt å borre/reparere en tann eller ikke. Noen kan reparere en tann uten smerter, mens andre synes det er vondt. Tannhelsepersonell anbefaler bedøvelse, da sovner nerven inne i tanna slik at man ikke kjenner noe smerte, og tannlegen kan reparere tannen uten at man får vondt. Generelt sett kan man si at å borre et stort hull er vondere enn å borre et lite hull. Avtal med tannlegen din før man begynner å bore.
Det er lov å kose seg en gang iblant med brus og syrlige drikker. Men hvis man drikker syrlige drikker for ofte, vil man kunne utvikle syreskader. Dersom det er brus med sukker, vil man også kunne få hull. Syreskadene vil man få av brus både med og uten sukker. Det viktigste er å velge vann i hverdagen og mellom måltider, og skille på hverdagsvaner og hva man koser seg med en gang iblant.
Det er anbefalt å pusse to ganger om dagen. Man kan pusse flere ganger, men for de fleste holder det med tannpuss to ganger om dagen. Bruk to minutt ved hver tannpuss og med riktig pusseteknikk.
Er kanskje spørsmålet om man skal flosse før eller etter tannpuss? Her er det viktigste at du rengjører mellom tennene med tanntråd, og det spiller ingen rolle om det gjøres før eller etter tannpussen.
Hvis det iser i tennene, kan det være lurt å ta kontakt med din tannklinikk for å finne årsaken. Da er det letter å gi konkrete tips. Det kan være flere årsaker til ising i tennene. Ekstra fluor kan hjelpe mot ising.
Nesten all tannkrem som selges i Norge er bra. Det viktigste er å bruke tannkrem med riktig fluorinnhold. En tannkrem for ungdom og voksne skal inneholde 1450 ppm F, dette står på baksiden av tuben.
Ta kontakt med tannklinikken din for en undersøkelse. Tannhelsepersonellet undersøker tennene og jobber med å finne årsak til dine problemer. Ekstra fluor kan være til hjelp mot ising.
Det er vanskelig å svare på hvor mye syre som må til for å få syreskader. Noen får lettere syreskader på tennene enn andre. Det viktigste er å velge vann som tørstedrikk og vann mellom måltider. Spør din tannklinikk om råd for akkurat deg.
Sukker og syrlig mat er en risikofaktor for å få hull og kan skade tannemaljen. Noen bakterier i munnen spiser sukker, og bakterienes «tiss» ødelegger tannemaljen og gir det vi kaller hull i tennene. Sukker har negativ påvirkning på tennene, så det er anbefalt å unngå å spise dette ofte. (Det anbefales kun én dag i uken). Hvis du har ising tennene, kan det være lurt å få en time på din tannklinikk for å finne ut hvorfor det iser.
Tyggegummi som er sukkerfri, er ikke skadelig mot tennene. Tyggegummi gir økt spyttproduksjon, noe som er bra for munnhelsen. Tyggegummi med sukker derimot, er en risiko for tannhelsen da sukker er en risikofaktor for å få hull i tennene. Det er heller ikke anbefalt å tygge for mye tyggegummi da kjevemuskulaturen blir utslitt.
Noen barn og unge har behov for tannregulering for å få et funksjonelt bitt. Det skal ikke være smertefullt å få tannregulering, men slimhinnene kan bli litt såre de første ukene. Når kjeveortopeden skal stramme strengen, kan det være litt ubehagelig en liten periode etterpå.
Permanente tenner har en naturlig gulere farge enn melketenner, som er mer melkehvite. Det er helt vanlig at man har ulike fargenyanser på tennene sine. Bakteriebelegget man får om man ikke pusser tennene godt nok vil se gult ut. Syreskader vil også kunne gjøre at tennene ser gule ut. Noe drikke, som for eksempel kaffe og te, vil kunne gi en misfarging.
Nei, tannemalje som er borte vil dessverre ikke gro ut igjen. Har man fått syreskader, er det viktig å se på hva man kan gjøre for å ikke gjøre skadene større. Snakk med din tannklinikk for å se om det er store skader som trenger tannbehandling.
Bruk en tannbørste med myk bust og lite hode. Den myke busten er skånsom mot tenner og tannkjøtt. Ved å velge myk bust reduserer du risikoen for pusseskader. Det er viktig å også bruke lett trykk, altså at du ikke pusser for hardt. Et lite børstehode kommer bedre til i munnen enn et større børstehode. Det gjør det lettere å pusse alle tannflatene du kan nå med en tannbørste.
Tenner som har knekt kan få en grå eller gulaktig misfarging. Det er ulike måter vi kan hjelpe deg på. Hva som gjøres, og når, avhenger blant annet av fargen på tannen, hvor omfattende skaden er, og din alder og tannutvikling. Ta kontakt med tannklinikken din for å få et svar på hva som kan gjøres i akkurat ditt tilfelle.
Du kan forsøke å lindre ising med fluoridtilskudd i form av tabletter eller fluorkyll (0,2 %), eller med tannkrem som motvirker ising i tennene. Hvis isingen ikke går over er det lurt å ta kontakt med tannklinikken din.
Det er i utgangspunktet ikke farlig å pusse tennene mer enn to ganger daglig, men for hyppig eller for kraftig pussing (hard bust på tannbørsten og/eller harde bevegelser) kan føre til pusseskader. Å pusse en gang ekstra innimellom med myk tannbørste og lett trykk er helt greit.
Hyppig inntak av sukkerholdig mat og drikke øker risikoen for å få hull i tennene. Surt godteri og brus kan også gi syreskader på tennene. Det er en god vane å begrense godteri til en gang i uken, for eksempel som «lørdagsgodt».
Brus inneholder mye syre som bryter ned tannemaljen og gir syreskader på tennene. Etter hvert som emaljen etses bort, kan tennene oppleves skarpere. Det er lurt å begrense brusdrikking.
I Norge har vi aldersgrense på 18 år for bleking av tenner, hvis det ikke er en medisinsk grunn for blekingen.
For de fleste holder det å bruke vanlig fluortannkrem, men i noen tilfeller trenger man ekstra fluoridtilskudd i form av munnskyll eller tabletter. Tannpleier eller tannlege vil gi deg beskjed hvis det gjelder deg. Hvis man får beskjed om at det er lurt å bruke munnskyll er det viktig å velge fluorskyll med 0,2 % fluoridinnhold. Munnskyll uten fluorid, eller med mindre innhold enn 0,2 %, bør unngås.
Det finner mange typer spiseforstyrrelser og disse vil ha ulike konsekvenser for tennene. Tannleger og tannpleiere har spesifikk kompetanse knyttet til hvordan de ulike spiseforstyrrelsene påvirker munnhelsen, og kan derfor gi deg et mer konkret svar. Vi oppfordrer derfor til å ta kontakt med egen tannlege/tannpleier som kan mye om dette. Vi oppfordrer også til å snakke med fastlegen, som har kunnskap om det psykologiske aspektet ved spiseforstyrrelsen og hvordan en spiseforstyrrelse kan påvirke kroppen rent fysiologisk. Hvis du trenger noen å snakke med kan du kontakte Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) på telefon 948 17 818 eller chat på nettros.no/chat/. Mental helse ungdom har døgnåpen alarmtelefon for barn og unge 116 111 og døgnåpen chat på www.116111.no.
Hvor ofte hvert barn/ungdom må til tannpleier eller tannlege er individuelt. Når du er hos oss på en undersøkelse ser vi blant annet på om du har hull, hvordan tennene dine bryter frem, hvor godt du pusser og hvordan kostholdet ditt er. Ut fra dette vurderer vi når neste undersøkelse bør utføres. De fleste har innkallingsintervall på 12-24 måneder.
Frukt er bra for kroppen, men hyppig småspising av frukt mellom måltidene kan være skadelig for tennene. Frukt kan inneholde mye syre, og kan bidra til syreskader på tennene. Over tid kan dette gi ising i tennene. Som et generelt råd bør man kontakte tannpleier eller tannlege hvis man over tid har vondt i tennene når man spiser.
Det viktigste er bare å komme i gang. Bruk en børste med myk bust, ta på fluortannkrem (du kan fukte børsten først) og puss med skånsomme bevegelser. Start gjerne bakerst, og beveg deg systematisk fremover. Pass på å rengjøre alle flater; ut mot kinnet/leppene, på tyggeflatene, og inn mot tungen/ganen. Hvis man ikke har pusset på lenge er det vanlig at det blør. Dette er ikke farlig. Bare fortsett å pusse grundig, men med lett trykk. Etter noen dager vil blødningen gi seg. Hvis du er usikker kan du ringe tannklinikken for hjelp og oppfølging.
Takk for et interessant spørsmål. En undersøkelse av en voksen kropp på 70,55 kg ved University of Illinois i 1945 fant at tennene utgjorde 0,06 % av kroppsvekten. Det vil si at tennene til sammen veide 42,33 g. Det står ikke oppgitt om tannsettet er fullt, eller om det inkluderer visdomstenner. Andre kilder oppgir gjennomsnittsvekten på en tann til å være 0,68-1,88 g avhengig av tanntype. De fleste voksne har 32 tenner i et tannsett, inkludert fire visdomstenner. Noen mangler anlegg for visdomstenner, og får bare 28 tenner. Andre kan ha flere eller færre tannanlegg.
Alle har litt ulik farge på tennene, og tenner som ser gulaktig ut kan være like sunne og friske som hvitere tenner. Fargen på tennene er til dels genetisk betinget, men den kan også påvirkes av ytre faktorer som munnhygiene, matvarer og tobakkbruk. Tenner kan også noen ganger bli misfarget etter skade.
Man kan ha munnsex med regulering, men man må være forsiktig. Her, som ellers, er det viktig at begge er enige og trygge, og at man kommuniserer godt.
Det er helt trygt å kose seg med godteri, så lenge det ikke er for ofte. Hyppig inntak av sukkerholdig mat og drikke øker risikoen for å få hull i tennene. Surt godteri og brus kan også gi syreskader på tennene. Det er en god vane å begrense godteri til en gang i uken, for eksempel som «lørdagsgodt». Det er også viktig å pusse godt to ganger daglig i to minutter hver gang (2x2).
Selv om det kanskje kan se sånn ut på film, er det heldigvis i praksis nesten umulig å bli sittende fast i hverandres tannregulering når to med regulering kysser.
Alt som er skarpt, kan gjøre vondt. Det er viktig å være forsiktig, og at begge parter er trygge.
Vaping kan gi endringer i munnhulen. Avhengig av hvor lenge du har vapet, og hvor hyppig du gjør det, kan tannhelsepersonell se disse endringene. Uansett er det viktig å være åpen om at du vaper når du snakker med helsepersonell. Informasjon om vaping, snusbruk og røyking er viktig, slik at vi kan gi deg best mulig oppfølging.
Nei, det gjør ikke vondt, men klining er best med frisk og ren munn.
Hyppig inntak av sukkerholdig mat og drikke øker risikoen for å få hull i tennene. Surt godteri og brus kan også gi syreskader på tennene. Det er en god vane å begrense godteri til en gang i uken, for eksempel som «lørdagsgodt». En liten håndfull nøtter kan være en sunn erstatning for sukkertøy hvis man har lyst på noe godt. Ellers kan du skylle druer og putte dem i frysen (lurt å ta av stilken først) for et friskt og godt alternativ. Husk å pusse tennene godt to ganger daglig i to minutter (2x2).
Hvis man skal trekke en tann må man nesten alltid ha bedøvelse. Hvis du er engstelig for bedøvelsen eller for trekkingen bør du si fra på tannklinikken. Du kan godt ringe og snakke med dem på forhånd. Da får du informasjon om hva som skal skje, og dere kan snakke om hva som kan gjøres for å hjelpe deg. Hvis du lurer på noe om bedøvelse kan du finne en kort informasjonsfilm på tkmidt.no.
Viktige årsaker til misfarging av tenner hos unge er belegg på tennene, eller fargestoffer fra mat og drikke. Rene tenner ser hvitere ut enn tenner som ikke har blitt pusset på en stund. For å fjerne belegget som bygger seg opp på tannoverflaten er det viktig å pusse to ganger daglig i to minutter, men myk tannbørste og skånsomme bevegelser. Hvis belegget har blitt liggende lenge, kan det være lurt å få hjelp av tannpleier eller tannlege for å få en skikkelig rens. Mat og drikke som kaffe og te, og noen krydder og kosttilskudd kan også gi misfarging. Hvis man ønsker å unngå misfarging fra ting man spiser eller drikker kan det være lurt å ha ta et glass vann ved siden av, og selvfølgelig pusse godt.
Det er veldig sjelden det er farlig å ha hull i tennene for en ung og frisk person, men hull som ikke blir behandlet kan vokse seg store og kan bli smertefulle. Ta kontakt med tannklinikken din hvis du er redd for at du har hull.
Ja, timeglassene teller ned to minutter, slik at du kan følge med på hvor lenge du skal pusse.
Du kan fint spise is med regulering. Unngå å tygge på hard is (isbiter).
Vanlig tannkrem fra matbutikk eller apotek er bra, så lenge den inneholder fluorid. Voksne, ungdommer og barn over seks år bør velge en voksentannkrem. Hvis du har problemer med blemmer og sår i munnen (after/munnskold) bør du velge en tannkrem uten såpestoffet SLS (natriumlaurylsulfat).
Det kan være flere årsaker til at tenner ser gule ut. En av årsakene er genetikk. Vi har alle forskjellig fargenyanse på tennene fra naturens side. Tenner kan også farges av mat, drikke og tobakk. Hvis man har brukt en type antibiotika som kalles tetrasykliner før voksentennene var ferdig dannet, kan det føre til at tennene kommer opp misfarget. Skade på tennene som enten fører til at tannen dør, eller setter i gang en reparasjonsprosess i tannen, kan også gi misfarging av den skadde tannen. Hvis tennene blir utsatt for hyppige syreangrep (for eksempel ved å drikke sur drikke), kan den ytre, beskyttende emaljen tæres bort, slik at dentin (tannbein) blir synlig (illustrasjon her?). Akkurat som annet beinvev i kroppen er også dentin gulaktig. Når emaljen gradvis forsvinner, vil gulfargen fra dentinet skinne gjennom, slik at tennene ser gule ut.
Te kan gi misfarging av tennene, men så lenge man ikke tilsetter sukker/honning eller sitron er ikke tedrikking skadelig for tennene. Faktisk kan te styrke tennene, siden teplanter tar opp fluorid fra jorden de dyrkes i, noe som gir te et naturlig innhold av fluorid.
Når man får strikk på tennene, eller får satt på eller strammet tannregulering, kan man føle seg øm og «sliten» i tennene i noen dager. Noen vil synes det er litt vondt, mens andre ikke merker så mye til det. Hvis du har vondt, er det greit å ta reseptfrie smertestillende tabletter.
Belegg på tennene kalles plakk. Plakk er en kombinasjon av matrester, bakterier og stoffer fra spytt. Hvis man ikke fjerner dette belegget med tannbørsting, vil det bygge seg opp på tennene. Bakteriene i plakket kan da gjøre skade på tenner og tannkjøtt, slik at man kan utvikle karies/hull, eller få en liten infeksjon som gir rødt, hovent og blødende tannkjøtt. Hvis du opplever at tannkjøttet blør er det viktig å pusse grundig, men skånsomt, med myk børste. Dersom plakket blir liggende over lengre tid kan det bli til tannstein. Tannstein må fjernes på tannklinikken.
I Norge gis det støtte til tannregulering ved overbitt over 6 mm. Hvilken behandling som anbefales ved overbitt eller andre bittfeil vurderes av reguleringstannlegen ut fra hvordan bittet ditt eller tannstillingen din er.
Hull trenger ikke gi smerter, men hvis man har smerter eller ising i tennene etter å ha spist noe søtt, kan det være et tegn på hull eller pusseskade. Ta kontakt med tannklinikken.
Nei, det er ikke skadelig for tennene å få tungen til noen andre på tennene dine.
Jeg antar at du med «den lilla tingen» mener plakkinnfargingstablett. Plakkinnfargingstabletter er helt trygge å bruke både før og etter tannpuss. Anbefalt bruk er å ta en tablett når du er ferdig med å pusse tennene. Tygg tabletten godt i 30 sekunder. Fargestoffene fra tabletten fester seg til plakk/bakteriebelegg. Dermed kan du lett se om det er noen steder som trenger grundigere puss.
Elektrisk tannbørste kan være fint, men er ikke nødvendig for å få rene tenner. Det viktige er å rengjøre alle tannflatene, og velge tannkrem med fluorid og tannbørste med myk bust. Spør på tannklinikken om å vise hvordan man pusser riktig med elektrisk tannbørste.
Nei, på tannklinikken er dagene veldig varierte. For å trives som tannlege må du være glad i å snakke med mennesker, men også like de tekniske oppgavene og være opptatt av helse.
Det finnes ingen absolutt grense på dette. Jo lenger man venter med å drikke vann etter tannpuss, desto mer tid får fluorid fra tannkremen virke på tennene for å styrke tannemaljen. Etter tannpuss på kvelden kan man vente til neste morgen, og etter morgenpussen er det fint å vente til lunsj, men trenger man vann før dette, for eksempel ved trening, er det ingen krise.
Det er veldig sjelden hull i tennene er direkte farlige, men de kan medføre smerter og problemer i munnhulen. Siden man ofte ikke merker selv at man har hull i tennene er det viktig å kontrollere regelmessig hos tannpleier eller tannlege. Når du møter til kontrolltimene du blir innkalt til, kan eventuelle hull oppdages tidlig. Et hull reparerer seg ikke selv, så hvis de oppdager at du har hull, er det viktig å få reparert hullet slik at tannen blir hel igjen.
Smerte oppleves forskjellig fra person til person. Det kan være vondt å bore, derfor kan det være lurt å få bedøvelse. Hvis du lurer på mer om boring og bedøvelse kan du se korte informasjonsfilmer her TBIT (tkmidt.no).
Små hull/kariesangrep kan du stoppe selv ved godt renhold og bruk av fluor. Selv om hullet ikke utvikler seg videre, kan det fortsatt være et lite innsøkk i emaljen der kariesangrepet en gang var. Ved større hull fjernes alt det syke i tannen med boring. Etter at hullet er renset, blir det tettet igjen med en fylling. Da skal det ikke være noe igjen av det opprinnelige hullet, men du kan få nye kariesangrep i kantene av fyllingen.
Normalt har vi 20 melketenner og 32 voksentenner (permanente tenner). Noen mangler en eller flere visdomstenner (de bakerste jekslene), og noen personer mangler andre tannanlegg, eller har ett eller flere ekstra, men det vanligste er 20 melketenner og 32 voksentenner.
Koffein i seg selv har ingen kjent virkning på tennene, men fargestoffer fra kaffe og te kan gi misfarging av tenner.
Det er ikke så ofte vi lukter på dårlig ånde. En frisk munn lukter lite, og mange pusser tennene før de kommer til oss. Dessuten har vi munnbind. Er man syk eller har problemer i munnen kan det lukte, men det er helt greit, og det er jobben vår å hjelpe til å finne og behandle årsaken til dårlig ånde. Føler man at man plages med dårlig ånde er det lurt å ringe tannklinikken for hjelp.
Vi er tre yrkesgrupper som jobber på tannklinikken. Lønn varierer ut fra utdannelse, ansiennitet, arbeidssted, og om man jobber offentlig eller privat. Medianlønn ifølge uttdanning.no (2022)
- Tannhelsesekretær 471.840
- Tannpleier 537.960
- Tannlege 780.480
Smerter eller ising i tennene etter å ha spist godteri kan være et tegn på hull i tennene, men kan også skyldes andre ting, som for eksempel pusseskade. Hvis du opplever smerter etter å ha spist godteri anbefales det at du kontakter tannklinikken.
For å bli tannlege studerer man odontologi. Det er en femårig utdannelse som i Norge tilbys ved universitetene i Tromsø, Bergen og Oslo.
Hvor ofte man trenger å komme til kontroll avhenger varierer fra person til person. De fleste vil ha innkallingsintervaller på mellom 12 og 24 måneder.
Det beste er å unngå piercing. Piercingen kan skade tannkjøttet, og føre til at tennene mister feste og kan bli løse. De kan også forårsake skade på tennene, og gir økt risiko for infeksjoner. Dersom piercingen løsner kan det være fare for at den svelges eller inhaleres og havner i luftveiene. Piercingen kan skade nerver og blodkar.
Hvis man allikevel vil ha piercing er det flere ting man bør tenke gjennom.
Først er det viktig å velge et piercingstudio som tar hygiene på alvor og som vet hva de driver med. Piercing i munnen har kan være årsak til sykdommer som hepatitt B og C eller endocarditt (betennelse i hjertet).
Ved kraftig blødning som ikke lar seg stanse ved å legge trykk på såret bør man oppsøke øyeblikkelig hjelp.
Hevelse er vanlig ved piercing. I ekstreme tilfeller kan hevelsene i munnen bli så store at de hindrer frie luftveier.
Hygiene og stell av piercingen er viktig. Hold såret så rent som mulig. Rens med fysiologisk saltvann etter hvert måltid, og vask alltid hendene godt hvis du skal ta på piercingen.
Unngå å leke med piercingen.
Velg lette materialer, og unngå metall.
Sjekk regelmessig at piercingen sitter godt.
Fjern piercingen når du driver med idrett.
Vær grundig med munnhygiene.
Vær oppmerksom på at piercing kan gi midlertidige taleproblemer.
Tyggis kan være gunstig for tennene, så fremt den er sukkerfri. Sukkerfri tyggegummi bidrar til økt spyttproduksjon, som hjelper til å vaske munnen mellom måltidene. Noen tyggiser er tilsatt fluorid, som også kan være gunstig hvis man ofte får hull (hør med tannpleier eller tannlege om fluoridtyggis er noe for deg). For mye tyggis kan gi problemer som hodepine, smerter i kjeveledd eller diaré.
Gjennom dagen bygger det seg opp et belegg på tennene. Dette belegget kalles plakk, og består av bakterier, nedbrytingsprodukter fra mat, og stoffer fra spytt. Hvis man ikke fjerner dette belegget med tannbørsting, vil det bygge seg opp på tennene. Bakteriene i plakket kan da gjøre skade på tenner og tannkjøtt, slik at man kan utvikle karies/hull, eller få en liten infeksjon som gir rødt, hovent og blødende tannkjøtt. Hvis du opplever at tannkjøttet blør er det viktig å pusse grundig, men skånsomt, med myk børste. Dersom plakket blir liggende over lengre tid kan det bli til tannstein. Tannstein må fjernes på tannklinikken.
Det er viktig å fjerne dette plakket mekanisk med tannbørsting med fluoridtannkrem og tannbørste med myk bust to ganger daglig i to minutter hver gang (2x2).
Det kan være greit å pusse oftere noen ganger, spesielt hvis man har spist noe søtt, eller hvis man ønsker frisk pust. Vær imidlertid oppmerksom på at overdreven pussing kan føre til pusseskader på tennene og/eller tannkjøttet. Velg myk bust på tannkosten, og bruk lett trykk når du pusser. Unngå å pusse tennene rett etter oppkast eller inntak av mat eller drikke med høyt syreinnhold. Til hverdags holder det fint å pusse to ganger daglig i to minutter hver gang (2x2).