Generell tannhelse

Informasjon om hygiene, rettigheter og anbefalinger.

Det er viktig å ta godt vare på tennene du får og holde dem fri for sykdom. Dette er en brosjyre som gir generelle råd for å ta vare på tennene dine.

Hygiene

Det er viktig å ta godt vare på tennene sine. Tennene skal du ha, og bruke, livet ut. Når tannpussen utføres er det lurt å være systematiske slik at alle flater på tennene blir rengjort, også mellom tennene og på bakside av tennene. For å få rengjort mellom tennene brukes tanntråd eller mellomromsbørster. Hør med din tannpleier/tannlege hva som er best for deg.

Helsedirektoratet anbefaler tannpuss med fluortannkrem (1000-1500ppm NaF) hver morgen og kveld etter måltider. For at fluoren skal få virke på tennene bør det unngås å skylle munnen med vann etter puss. Det antas at en da har en økt effekt av fluoren i tannkremen, da fluoren får oppholde seg lengre på tennene.

Noen pasienter har behov for ekstra fluortilskudd, hør med din tannpleier/tannlege om dette gjelder deg.

Generelle anbefaling om kosthold er

  • Regelmessige måltider, fordi kroppen trenger anledning til å fjerne sukker og bakterier fra munnen. Det er viktig å la tennene få pause fra mat og drikke, med unntak av vann.
  • Vann som tørstedrikk, også om en blir tørst på natten.
  • Hyppig inntak av sukkerholdig mat og drikke kan bidra til økt risiko for hull i tennene.  

Rettigheter etter lov om tannhelsetjenesten

Alle barn fra 0-18 år har gratis tannbehandling på de offentlige tannklinikkene, dette gjelder all behandling unntatt tannregulering hos kjeveortoped. Året man fyller 19-20 og 21-24 år er tannbehandling rabattert. Fra året man fyller 25 er man fullt betalende. Dersom en har rettigheter i hjemmetjenesten eller bor på institusjon (over 3 mnd) har en også krav på gratis tannbehandling hos de offentlige tannklinikkene.