Periodonti

Diagnostikk og behandling av tannkjøttsykdommer.

Hva er periodonti?

Periodonti omhandler sykdommer i tennenes støttevev (tannkjøtt og kjevebein). En periodontist behandler og forebygger sykdommer som gingivitt, periodontitt, periimplantitt og andre skader i tannkjøtt.

Førstekonsultasjon

Første konsultasjon brukes til å kartlegge sykdomsbildet gjennom klinisk undersøkelse hvor tannkjøttslommer måles og det tas røntgenbilder av tenner og kjeve. Pasientens sykdomshistorikk, symptomer og plager gjennomgås før det blir utført en grundig opplæring i hygienerutiner og det legges en behandlingsplan.

Behandlingsgang

Hygienefasen

I denne fasen av behandlingen er målet at pasienten selv holder tenner og munnhule så rene som mulig. Svært god tannpuss er en forutsetning for å lykkes med videre behandling av periodontitt. 

Systematisk behandling av periodontitt

Neste steg i behandlingen er fjerning av bakteriebelegg og tannstein på tennenes kroner og røtter. I mange tilfeller er dette nok for å stoppe sykdommen fra å utvikle seg.

Dersom dette ikke holder til å hindre utvikling av sykdommene kreves det kirurgisk behandling i tennenes støttevev. Kirurgisk behandling har til mål å stabilisere og gjenoppbygge tennenes støttevev.

Vedlikeholdsfase

I vedlikeholdsfasen skal behandlingsresultatet opprettholdes gjennom godt samarbeid mellom pasienten og tannlegen/tannpleieren. I denne perioden innkalles pasienten regelmessig for fjerning av tannstein og oppfølging av munnhygiene.

Periodontal rehabilitering

I noen tilfeller er sykdommen for avansert og tennene kan ikke bevares. I slike tilfeller planlegges tannerstatning, ofte sammen med protetiker. Tenner erstattes ofte med faste eller avtagbare implantatkonstruksjoner eller konvensjonelle protetiske løsninger.

Videre informasjon

Tilleggsinformasjon

Periodontitt
Informasjon om periodontitt, forebygging og behandling.